zatrucie-pokarmowe-na-jakie-produkty-warto-szczegolnie-uwazac

Zatrucie grzybami – objawy i pierwsza pomoc

Niebezpieczne zatrucia pokarmowe są nie tylko poważną przeszkodą w wykonywaniu codziennych obowiązków (niektóre wymagają spędzenia kilku dni w domu, inne kończą się nawet w szpitalu), ale również mogą bardzo negatywnie wpływać na organizm, powodując np. osłabienie i odwodnienie. Niektóre z zatruć mogą być nawet śmiertelne. Szczególnie trzeba uważać na grzyby i przeróżne potrawy z grzybów.

Podstępne zatrucie grzybami

Tzw. sezon grzybowy zaczyna się późnym latem i trwa prawie do zimy. W tym okresie ludzie, w niektórych rejonach wręcz masowo, wędrują po lasach w poszukiwaniu smacznych i zdrowych owocników. Od powodzenia „akcji” zależy umiejętność znajdywania grzybów jadalnych, które mają swoje specjalne miejsca występowania i oczywiście da się je rozpoznać pod względem tego, jak wyglądają. Niektóre jednak gatunki jadalne nie różnią się niczym szczególnym od innych, niejadalnych bądź mocno trujących. Ich właściwe rozpoznanie wymaga dużego doświadczenia i niezłego wzroku. Nie każdy chodzący do lasu jest zawołanym grzybiarzem, stąd niestety corocznie zdarza się co najmniej kilka  przypadków zatruć grzybami – w tym śmiertelnych.

Zatrucie grzybami – objawy

To, jakie objawy wystąpią po zjedzeniu grzybów, zależy od ich gatunku, bo inne bywają aktywne substancje trujące i czego innego można spodziewać się od muchomora, a czegoś innego od borowika szatańskiego. Niemniej jednak zatrucie grzybami w pierwszej kolejności będzie dawało objawy ze strony układu pokarmowego. Są to typowe dolegliwości związane z zatruciem: nudności, wymioty, niestrawność, ból brzucha, biegunka, może pojawić się uczucie wzdęcia bądź przelewania w brzuchu. Nawet tak łagodne problemy zdrowotne mogą okazać się alarmujące, zwłaszcza w sytuacji, gdy niedawno jedliśmy grzyby. W przypadku bardziej poważnych zatruć należy szczególnie zwracać uwagę na zaistnienie:

  • zawrotów głowy
  • przyspieszonego oddechu, tętna
  • intensywnego pocenia się mimo normalnej temperatury na zewnątrz
  • bólu głowy, światłowstrętu, innych zaburzeń widzenia
  • zapaści (jeden z ostatecznych objawów)
  • halucynacji
  • krwotoków z różnych otworów ciała

Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc

Jeśli jesz grzyby, musisz podchodzić do nich z pewną ostrożnością, zwłaszcza do tych kupionych z przypadkowego źródła, przyjętych od kogoś, w formie już przetworzonej (jest to szczególnie groźne). Najlepiej wszelkie niepewne grzyby wyrzucić albo udać się z nimi do najbliższej stacji sanepidu. Poza tym, gdy już dojdzie do spożycia potrawy z grzybami, warto bardzo uważać na możliwość odczucia nawet najbardziej błahych objawów. Trzeba od razu konsultować je z lekarzem. Większość objawów z grupy tych bardziej zaawansowanych pojawia się dopiero po pewnym czasie, dlatego tak ważne jest reagowanie nawet na zwykłe bóle brzucha czy wymioty, bo świeżo po zjedzeniu grzybów możliwe jest np. sprowokowanie wymiotów, by usunąć z organizmu chociaż część trucizny. Symptomy poważnego zatrucia występują dobę lub dwie po fakcie i wymuszają natychmiastowe podjęcie leczenia szpitalnego.