objawy zatrucia pokarmowego, czy grypy żołądkowej

Zatrucie czy grypa żołądkowa? – Jak rozpoznać, co dzieje się z naszym żołądkiem

Czasem trudno jednoznacznie stwierdzić, jaka dolegliwość nas dopadła – zarówno grypa żołądkowa, jak i zatrucie pokarmowe dają bardzo podobne do siebie objawy. Warto jednak wiedzieć, jaka jest między nimi różnica, żeby móc odpowiednio i szybko zadziałać. Chociaż objawy są podobne, każda z tych dolegliwości ma zupełnie odmienny charakter.

Objawy zatrucia pokarmowego

Tutaj, w przeciwieństwie do grypy żołądkowej, gorączka raczej nie występuje lub występuje jedynie sporadycznie. Najczęściej podczas zatrucia pokarmowego będziemy mieć do czynienia z nudnościami, a nawet wymiotami, skurczami i bólem brzucha, biegunką oraz z dreszczami,  a nawet bólem mięśniowym. Zatrucie pokarmowe może mieć dwa źródła – będzie albo grzybicze, albo wirusowe.  W tym pierwszym przypadku będziemy mieć do czynienia z przewlekłymi chorobami, po spożyciu na przykład spleśniałego pożywienia. Warto pamiętać, że odkrojenie spleśniałej części wcale nie oznacza, że jej dalsza część jest zdrowa i świeża – grzyby znajdują się na całej powierzchni produktu. Co do drugiego rodzaju zatrucia, tutaj najczęściej będzie występowało znane powszechnie zapalenie żołądka oraz jelit. Tutaj najczęściej wystarczy restrykcyjna dieta i przyjmowanie dużej ilości płynów, najlepiej wody, aby nie odwodnić organizmu.

Objawy grypy żołądkowej

W przypadku gry żołądkowej również mogą występować nudności, wymioty, biegunka, dreszcze, bóle mięśniowe czy bóle głowy, bardzo często jednak pojawia się również bardzo wysoka gorączka, sięgająca nawet czterdziestu stopni.  Dolegliwości w przypadku powszechnie znanej „jelitówki” pojawiają się nagle i są zwykle bardzo ostre. Za główną przyczynę jelitówki uważa się rotawirusy, roznoszone droga kropelkową oraz za pomocą dotyku. Grypą żołądkowa można zarazić się w bardzo prosty sposób, gdyż wirusy są trudne do zwalczenia i utrzymują się nawet na powierzchniach przedmiotów, których dotykała osoba zarażona.

Co to są rotawirusy?

Rotawirusy są bardzo żywotne i chociaż można zarazić się nimi w zasadzie przez cały rok, nasilone zachorowania odnotowuje się głównie podczas sezonu jesienno-zimowego. Trzeba również pamiętać, że rotawirusem można zarazić się nawet od osoby, która już wyzdrowiała, ponieważ całkowicie wirus zostaje wydalony z organizmu dopiero po około siedmiu do dziesięciu dniach. Pierwsze objawy też nie pokazują się od razu, a dopiero po około jednym do trzech dni od zajścia. W tym czasie również można zarazić kogoś czy zostać zarażonym.

Jak można sobie poradzić?

W przypadku zachorowania zarówno na jedną, jak i na druga przypadłość, konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej i bardzo rygorystycznej diety oraz przyjmowanie sporej ilości płynów, chroniących przed odwodnieniem. Konieczne jest jedzenie lekkostrawnych posiłków, świetnie sprawdzi się również kleik ryzowy czy ryż ugotowany z marchewką. Świeże owoce oraz warzywa, a także soki i mleko odpadają, przynajmniej w pierwszej dobie po ujawnieniu się objawów.

Powiązane wpisy