niewłaściwa dieta przyczyną zgagi

Od czego jest zgaga?

Zgaga najczęściej pojawia się u nas po ciężkostrawnym i zbyt obfitym posiłku. Objawia się bardzo nieprzyjemnym uczuciem palenia w przełyku, które trudno jest samodzielnie usunąć. Czasem jednak sporadycznie pojawiająca się zgaga zaczyna męczyć nas coraz częściej i wtedy temu tematowi należy przyjrzeć się znacznie bliżej, ponieważ problem może być niebagatelny. Jak się okazuje jednak, statystycznie to jedna z najczęściej pojawiających się dolegliwości układu pokarmowego. Dobrze wiec wiedzieć, jak można sobie poradzić, kiedy nam się przytrafi.

Zgaga – czego można się po niej spodziewać?

Niestety zgaga to nie tylko nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku, często pacjenci skarżą się również na odbijanie się kwasem, cofanie się treści pokarmowej aż do gardła, odbijanie się, a nawet palący ból odczuwany w okolicach mostka, a dokładniej za mostkiem, a nawet w podbrzuszu. Jeśli pojawia się sporadycznie, nie jest rzeczą, którą należy się bardziej przejmować, ponieważ najprawdopodobniej oznacza, że zwyczajnie się przejedliśmy. Jeśli jednak zdarza się po każdym lub po niemal każdym posiłku, a nieprzyjemne dolegliwości bólowe są w stanie nawet nas obudzić w nocy, a nad ranem budzimy się z kwaśnym smakiem w ustach, może to oznaczać, że zgaga jest objawem refluksu.

Zgaga – dlaczego się pojawia i nie chce zniknąć?

Refluksu może każdy z nas od czasu do czasu doświadczyć – to nieprzyjemne cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Sporadyczne nie jest groźne, jednak pojawiające się często świadczy o pewnym problemie. Jeśli dochodzi do ciągłego refluksu, nasz mechanizm odpowiedzialny za pozostawienie pokarmu w żołądku może mieć kłopoty. Innym powodem mogą być różnorodne zaburzenia w motoryce przełyku i jego sprawnym funkcjonowaniu. Zgaga oraz refluks pojawiają się także przy nadmiernej ilości wytwarzanego kwasu żołądkowego, przy podwyższeniu się ciśnienia w brzuchu przy ciąży lub w przypadku nadwagi. Opcji jest znacznie więcej – zgaga pojawi się też w przypadku podrażnienia albo nawet zapalenia przełyku, po spożywaniu dużej ilości kawy, mocnych herbat, alkoholu, czekolady, gazowanych napojów, owoców cytrusowych, ostrych przypraw czy soków owocowych.

Zgaga – dieta jest w stanie pomóc?

Zgaga jest najczęściej problemem związanym z nieodpowiednim sposobem odżywiania się oraz przygotowywania potraw, dlatego tak – odpowiednie potrawy, przygotowywane w oparciu o odpowiednie techniki obróbki termicznej są w stanie wyleczyć nasze dolegliwości. Warto w takich przypadkach mieć w swojej diecie chude mięso, na przykład schab lub kurczaka, ale bez skóry, a także nabiał – mleko nietłuszczowe, maślanki, kefiry oraz jogurty. Z warzyw najlepsze są: kalafior, szpinak, ale też buraki, marchewka czy ziemniaki, wszystko najlepiej gotowane na parze lub w folii czy rękawie. Ważne jest też korzystanie z ziół, ponieważ wszystkie one posiadają jakieś prozdrowotne właściwości. Unikaj jednak gotowych przypraw, takich jak przyprawy do kurczaka, gdyż zawierają spore ilości chemii i konserwantów.

Powiązane wpisy