zdrowe-odzywianie-jako-element-profilaktyki-i-terapii-roznych-chorob-ukladu-pokarmowego

Dieta przy helicobacter pylori

Groźna bakteria Helicobacter pylori może bytować w żołądku lub dwunastnicy. Często powoduje mnóstwo dokuczliwych objawów, może też wpływać na rozwój wrzodów tych części układu pokarmowego. Zdarzają się przypadki, że drobnoustrój trafia też do innych części ciała – spotykane są np. infekcje wątroby, narządów zmysłów itd.

Co to za tajemnicza bakteria?

Helicobacter pylori bez problemu radzi sobie z przeżyciem w trudnych warunkach, jakie niewątpliwie istnieją w żołądku i innych częściach układu pokarmowego. Wykrywa się ją głównie u pacjentów zgłaszających się do lekarza z objawami stanów zapalnych narządów wewnętrznych czy też z podejrzeniem wrzodów. Bakteria preferuje silnie kwaśne środowisko, dlatego też nie przeszkadza jej np. obecność kwasu solnego w soku żołądkowym. Należy do bardzo popularnych drobnoustrojów bytujących w ludzkim organizmie – z badań wynika, że w wielu krajach ponad 70% populacji (osób dorosłych) jest nią zarażonych. Osoby te stają się bardziej podatne na powstawanie nadżerek i wrzodów w żołądku i dwunastnicy, ale nie trzeba zakładać, że każdy nosiciel bakterii musi zachorować na chorobę wrzodową – jest to tylko jedna z przyczyn.

Bakteria pylori – co powoduje?

U niektórych osób bytująca w organizmie Helicobacter pylori może nie dawać żadnych objawów przez całe życie, u innych będzie natomiast odpowiadała za odczuwanie niezbyt silnych, ale dokuczliwych objawów – wymiotów, biegunki, bólu w górnej części jamy brzusznej. U części z zakażonych rozwijają się wrzody żołądka i dwunastnicy, jak również nowotwory żołądka, jelita grubego, przełyku, odbytu. Występująca u kogoś skłonność do wrzodów powinna zawsze niepokoić, bo od tego bardzo blisko do groźnych nowotworów. Warto regularnie badać się oraz przestrzegać odpowiedniej diety, o której piszemy poniżej.

Dieta przy helicobacter

W terapii zakażenia Helicobacter pylori istotna jest odpowiednia dieta. Nie funkcjonuje sama – nie można np. polegać wyłącznie na diecie, rezygnując z wizyty u lekarza i liczyć, że uda się dzięki temu pozbyć bakterii. Odpowiedni jadłospis służy głównie niwelowaniu nieprzyjemnych objawów, może też przysłużyć się w kwestii skrócenia terapii. Jedząc proponowane produkty, wpływa się bezpośrednio na zmniejszenie ilości kwasów w żołądku, więc tym samym zmniejsza się także procent zainfekowania organizmu wspomnianą bakterią. Jeśli wcześniej doszło do zniszczenia fragmentów błony śluzowej żołądka i innych narządów, usunięcie choćby części drobnoustrojów pozwoli na jej regenerację i zmniejszy częstotliwość występowania wrzodów. Najważniejszą zasadą dietetyczną zalecaną przez lekarzy jest spożywanie regularnie niewielkich porcji jedzenia, żeby żołądek nigdy nie był pusty. Nie można jednak przesadzać, gdyż zbyt duże ilości jedzenia da podobny efekt (więcej soku żołądkowego – większe oddziaływanie na błony śluzowe). Dania muszą być lekkostrawne, niewielkie, jak najmniej obciążające. Można np. przecierać twardsze produkty, miksować czy gotować przez dłuższy czas bądź dusić. Kolejna ważna rzecz to odseparowanie jedzenia od picia. Pić należy w odstępie przynajmniej pół godziny od każdego posiłku, ale ogólnie powinny to być dość spore ilości płynów.