choroby-ukladu-pokarmowego-grozne-podstepne-i-nieprzyjemne

Choroby układu pokarmowego Salmonella – groźne, podstępne i nieprzyjemne

Zachorowanie na jedną z chorób układu pokarmowego często bywa nieprzyjemne w skutkach, ale nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia. Tego typu choroby „lubią” okres wakacji, bo wiąże się on ze spożywaniem potraw ze świeżych warzyw i owoców oraz innych produktów przechowywanych w różnych warunkach. Lato jest też związane z wyjazdami do obcych krajów, gdzie o wiele łatwiej o infekcję nieznanymi drobnoustrojami.

Swojska salmonella

Zachorowania na salmonellę zdarzają się przeważnie w związku ze spożyciem nieświeżego pokarmu, więc również łatwiej o nie latem, ale nie jest to żądnym warunkiem. Bakterie Salmonella enterica oraz Salmonella typhi pojawiają się głównie w produktach takich jak jaja, mleko, mięso i wszystkich rodzajach przetworów z nich. Najczęściej chodzi o potrawy nie pierwszej świeżości, na przykład źle przechowywane, wielokrotnie mrożone i rozmrażane, znajdujące się w nieszczelnych lub skorodowanych pojemnikach, puszkach itd.

Gdzie może być obecna salmonella?

Jak zostało napomknięte powyżej, bakterie salmonelli najłatwiej znaleźć w nieświeżych potrawach, jak również tych podejrzanego pochodzenia. Występują one także w kale, stąd zasada mycia rąk oraz wszystkich produktów przed ich spożyciem chroni przed częściowym zakażeniem, ale nie eliminuje możliwości zarażenia się poprzez już skażoną żywność. Ochronę przed salmonellą zapewni duży rozsądek związany z przechowywaniem, przyrządzaniem oraz spożywaniem jedzenia. Przede wszystkim wszelkie opakowania na jedzenie powinny być szczelne, jak również należy bezwzględnie przestrzegać terminów ważności i innych zaleceń producenta podanych na zgrzewce. Zabezpieczenie w szczelnym pojemniku ochroni żywność przed kontaktem z owadami oraz drobnoustrojami przenoszącymi się przy dotyku. Szczególnie należy uważać na kupowanie żywności z chociażby lekko przekroczoną datą ważności, w zdeformowanych opakowaniach, w przypadkowych miejscach takich jak budki ulicznych sprzedawców czy samochody – nie wiemy wtedy nic na temat ich pochodzenia, więc możemy nabyć nawet stary, przeterminowany produkt.

Salmonella – objawy

Objawy salmonelli przypominają te typowe dla przeciętnego zatrucia pokarmowego, ale sama choroba jest o wiele bardziej groźna. Dolegliwości odczuwalne są w obrębie żołądka i jelit, występuje więc biegunka o wodnistym charakterze, bardzo męcząca i połączona z silnym bólem brzucha. Do tego dochodzą wymioty, więc łatwo o odwodnienie, zwłaszcza u osób bardzo młodych, starszych lub chorych. Symptomem wskazującym na salmonellę jest towarzysząca ogólnemu rozbiciu gorączka, czasem nawet bardzo wysoka.

Salmonella – leczenie

Jeśli zauważysz u siebie objawy nawet niekoniecznie wskazujące na salmonellę, ale związane z możliwym zatruciem pokarmowym, nie wahaj się z odwiedzinami u lekarza. Biegunka połączona z wymiotami jest niebezpieczna sama w sobie – może szybko wywołać odwodnienie i poważne konsekwencje dla organizmu. Oprócz zakupienia leków zapisanych podczas wizyty pamiętaj o nawadnianiu się, pij zwłaszcza wodę – może być zwykła przegotowana bądź mineralna (niegazowana).